ΠΟLΙΤΥ Search Work Contact About
masterplan

Zouchouri Square

 

The ‘Zouhouri’ square is practically the courtyard of an important old mosque in city of Larnaca in Cyprus. After the war of 1974, the Muslim community moved to the North part of the island and the place was abandoned and left to decay.


In this regard, the main goal of this project was to activate the ‘Zouhou ri’ square that is a protected area in the heart of the city. The aim was to create a diverse and vibrant public space, open to everyone and to highlight its historic character. The design proposal focuses on three elements; the public space, the shed and the restoration of the historic buildings.

The public space is organised on a system of six overlapping circular grids. The core of each grid creates a different quality that draws from the history of the place and aspires to enhance the experience of the user. The proposed vegetation is based on distinct images of Cypriot nature that can be introduced and applied in the urban environment of Larnaca and become part of the square. The shed is situated in the north part of the square that was the most degraded space. It aims to provide shade and comfort and to accommodate a series of activities. Also, the linear axis of the shed will connect the upper part of the square with the lower one. Finally, the restoration of the surrounding buildings upgrades the overall quality of the space and enhances the historic character of the secluded complex of Zouchouri.

LOCATION

Larnaka, Cyprus


Architecture

© POLITY


YEAR

2018


PARTNERS

Melina Anzawi
Foteini Kallikouni
Michalis Pirokka
Gerasimos Giannopoulos
Vasiliki Zochiou


CONSULTANTS

Andreas Pirokkas